Sabtu, 4 Ogos 2012

Hidayah itu milik Allah.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

           'Jom kita pergi masjid. Solat di masjid lebih afdal dan lebih besar pahalanya.' 'Alah, kau pergilah dulu. Aku letih ni. Solat kat rumah je', Leman menarik semula selimut di badan. Ahmad mengelang-gelangkan kepalanya. Sampai sekarang, sudah banyak kali dia mengajak kawannya itu solat subuh berjemaah di masjid dekat kawasan perumahan mereka. Namun hati Leman tidak tergerak sedikit pun untuk mengikuti Ahmad. Kadang-kadang Ahmad menyalahkan dirinya kerana tidak pandai memujuk Leman . Pernahkah anda mengalami situasi seperti di atas? Anda kecewa kerana tidak berjaya memujuk orang yang paling rapat dengan anda ke arah kebaikan. Tatkala perasaan ini menyelinap dalam diri anda, kenangkanlah perasaan junjungan besar Nabi kita, Nabi Muhamad s.a.w., apabila ajakan Baginda memeluk agama Islam ditolak oleh Abu Lahab, bapa saudara Nabi sendiri. Sudah pasti, hati Nabi amat sedih bukan. Begitu juga keadannya dengan Nabi Nuh dan anaknya; Nabi Ibrahim dengan bapanya. Walaupun terdapat figure besar dalam keluarga sekalipun, tidak bermakna mendapat hidayah jika bukan dari Allah.

          Allah berfirman yang bermaksud: "Sesiapa yang Allah kehendaki mendapat hidayah nescaya dilapangkan dadanya untuk menerima Islam dan sesiapa yang dikehendaki sesat nescaya dijadikan dadanya sempit dan sesak seolah-olah naik ke langit. Demikianlah Allah menimpakan kehinaan kepada orang yang tidak beriman." (Surah Al-An'am, ayat 125)

         Justeru itu, pendekatan yang boleh dilakukan dalam berdakwah ialah mengajak dengan hikmah atau kebijaksanaan; dan memberi contoh teladan yang baik serta bertukar-tukar fikiran @ berdialog dengan cara yang baik.

         "Leman, jom pergi solat". "Iyalah aku ikut ni". Leman bingkas bangun lalu mengambil wuduk dan mengenakan pakaian bersih. Ahmad tersenyum. Alhamdulillah, doanya yang tidak putus agar memberi hidayah kepada kawannya ini dimakbulkan Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan