Ahad, 15 April 2012

The miracle of subconscious mind

 Assalamualaikum dan salam sejahtera,

      Bertemu semula dalam ruangan catatan di pagi nan damai ini. Apa khabar semua? Saya harap semua dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya, Insya-Allah. Jika dalam blog sebelum ini, saya memperkatakan tentang konsep kejayaan, kali ini saya teruja pula dengan satu istilah yang saya kira ada di antara pembaca pernah mendengarnya ; iaitu subconscious mind atau minda separa sedar. Apa itu sebenarnya minda separa sedar?

      Minda separa sedar merupakan bahagian otak yang amat menakjubkan kerana di kawasan inilah segala arahan yang diterima melalui minda sedar dilaksanakan. Sama-ada arahan tersebut berbentuk positif atau negatif; ianya tetap dilaksanakan oleh minda separa sedar ini. Anda boleh juga katakan minda separa sedar merupakan pekerja yang paling setia. Dia tidak akan membantah, mogok atau mempertikaikan segala arahan anda. Dia tetap akan laksanakan dengan penuh rela hati. Best bukan ada pekerja seperti ini!

    Oleh kerana begitu hebatnya subconscious mind ini, persoalan yang terdetik di hati kita, kenapa tidak semua orang berjaya? Baiklah, sudah sampai masanya kita berdepan dengan realiti sebenar. Kebanyakan dari kita lebih cenderung untuk berfikiran negatif. Arahan yang berbentuk negatif ini akan diterima dan dilaksanakan oleh subconscious mind tanpa banyak bicara lagi, dan hasilnya tentulah kesan yang negatif. Sekarang, anda sudah faham bukan kenapa kita perlu berfikiran positif? Saya berharap catatan ini mampu memberi input positif kepada kita semua, Insya-Allah.

    Semoga bertemu semula dalam artikel yang lain. Percayalah pada diri sendiri, kerana tidak ada kurangnya pada diri anda. 'You are what you think you are, so think only the best and the best will come to you'.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan