Sabtu, 4 Ogos 2012

Imaginasi Cemerlang.

Assalamualaikum..

      Bulan Ramadhan sudah hampir tiba melabuhkan tirainya. Sudahkan kita beramal dengan sepenuhnya dalam bulan penuh barakah ini? Jika belum, masih belum terlewat menghiasinya dengan amal soleh dan amal ibadah kepadaNya. Insya-Allah, moga satu Syawal yang bakal menjelma, kita akan menjadi individu baru yang penuh dengan keiltizaman untuk berjaya.

      Bercakap mengenai soal kejayaan, hari ini saya ingin memperkatakan tentang satu konsep yang saya ketemu dalam buku Unlimited Power. Bagi saya buku ini sangat hebat kerana ia mempunyai informasi yang sarat tentang  sains dalam pembangunan diri. Sebagai individu kita semestinya tidak dapat lari daripada mempunyai tabiat negatif yang secara tidak sedar telah bersarang dalam diri kita sejak dahulu lagi. Contohnya, suka menangguhkan kerja, menggigit kuku jari, suka tidur lewat malam dan sebaginya. Kita sedar tabiat tersebut tidak elok untuk kemajuan diri dan cuba untuk merubahnya. Namun, peta yang menjadi laluan tabiat  dalam minda begitu kukuh sehinggakan menjadi sebahagian dari diri kita. Anda frust, kecewa..... Jika anda sudah bertemu dengan jalan buntu, apa kata cuba aplikasikan strategi yang akan saya kongsi nanti; 'Slipshot Swish Pattern'. Cuba anda bayangkan gambar anda dengan tabiat negatif di tengah-tengah. Kemudian, bayangkan pula gambar anda dengan tabiat baru yang diingini (tabiat positif), yang diletakkan pada lastik. Lastik tersebut dijarakkan sejauh mungkin daripada gambar anda ditengah-tengah tadi. Setelah itu, lepaskan lastik dan lihatlah gambar kecil (tabiat positif) anda menembus ditengah-tengah gambar anda (tabiat negatif) sehinggakan tidak lagi kelihatan gambar tersebut. Yang anda hanyalah gambar anda dengan tabiat baru yang diingini. (tabiat positif)

        Cuba anda lakukan strategi ini berulang kali sehingga tabiat baru yang positif benar-benar menjadi sebahagian dari diri anda. Akhir kalam, ciptalah imaginasi cemerlang demi masa depan yang gemilang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan